Nopietnas kļūdas, kuru dēļ veikalos iegādāti augi neizdzīvo dzīvoklī ilgāk par nedēļu

Telpaugi ir lielisks veids, kā padarīt dzīvokli mājīgāku. Tomēr veikalā iegādātie ziedi un garšaugi ne vienmēr iedzīvojas mājās, un tam ir vairāki iemesli.

Pastāstīsim, kādas ir biežākās kļūdas, ko saimnieces pieļauj, atvedot augus no veikala, un kā no tām izvairīties.

Nepareizu podiņu izmantošana

Kā jūs jūtaties pēc ilga lidojuma uz citu valsti? Droši vien noguruši, apjukuši, sapņojat tikai par ēdienu un labu miegu. Līdzīgi ir arī ar augiem. Veikalā tie ir pieraduši ne tikai pie saviem podiem, bet arī pie noteikta apgaismojuma, laistīšanas apstākļiem un pat pie “kaimiņiem”, kas tos ieskauj. Kad mainās vieta un apstākļi, puķes piedzīvo tā saukto “transporta šoku”.

Lai augi pēc nedēļas nenomirtu, vismaz pirmo gadu nemēģiniet tos pārstādīt no podiem, kuros tie iegādāti, jaunos podos. Turklāt ir ļoti svarīgi kompetenti pieiet dekoratīvā podiņa izvēlei – jebkurš podiņš nederēs. Tam obligāti jābūt ar drenāžas caurumiem, kas neaiztur ūdeni un tādējādi novērš augsnes piesātināšanos.

Nepietiek vietas

Ziedu veikalu pārdevēji bieži izmanto šādu triku: viņi iesaiņo garšaugus podos pēc iespējas ciešāk, lai tie izskatītos pievilcīgāki. Tomēr šādos apstākļos augiem ir ļoti grūti normāli attīstīties, jo tie burtiski cīnās par izdzīvošanu. Tiem ir “jāatgūst” vieta, augsne un barības vielas. Tāpēc, ja redzat, ka iegādātajā podiņā zaļumi atrodas pārāk tuvu viens otram, paretiniet un pārstādiet tos.

Izvēloties podiņus, pievērsiet uzmanību tam, lai tie būtu platāki nekā veikalā, apmēram par pieciem centimetriem. Otra svarīga nianse ir saglabāt garšaugu augstumu, tāpēc viegli sablīvējiet augsni zem tiem.

Nepareiza liešana

Viens no pirmajiem iemesliem, kāpēc augi nokalst drīz pēc “ierašanās” no veikala, ir nepareiza laistīšana. Bieži vien ūdens vienkārši nepietiek. Ir ļoti viegli atpazīt, ka ziedi vai apstādījumi nesaņem pietiekami daudz mitruma. Rūpīgi aplūkojiet lapas: ja tās izskatās nokaltušas, iespiediet pirkstu augsnē pāris centimetru dziļumā, lai pārliecinātos, ka tā ir sausa.

Otrā problēma ir pretēja pirmajai – pārlaistīšana. Tieši viņa bieži noved pie jūsu “mājdzīvnieku” bojāejas. Visbiežāk ar to saskaras saimnieces, kuras izmanto podus bez drenāžas. Lieta tāda, ka, ja sakņu sistēmas nesaņem vajadzīgo gaisa daudzumu, tās vienkārši sapūst.

Lasi vēl: 10 spārnotas frāzes no filmas “Krusttēvs”, kuras dzīvos mūžīgi

Pievērsiet uzmanību arī tam, kā jūs laistāt ziedus. Laistiet no augšas – lēnām un vienmērīgām kustībām. Šādā veidā jūs varat izvairīties no hlora un baktēriju uzkrāšanās augsnē.

Nepareiza pārstādīšana

Ideāls augu pārstādīšanas process izskatās šādi: pirmais solis – auga sagatavošana, otrais solis – augsnes sagatavošana, trešais solis – pārstādīšana, ceturtais solis – atjaunošana. Diemžēl daudzi no mums veic tikai trešo soli un ignorē visus pārējos, kas lielā mērā ir iemesls, kāpēc puķes neiesakņojas un nokarājas.

Lai izvairītos no šāda notikumu iznākuma, pirms pārstādīšanas uzsākšanas nodrošiniet augam ūdens procedūras. Iepriekš sagatavojiet nelielu daudzumu barības šķīduma un iegremdējiet tajā ziedu. Ņemiet vērā, ka trauks ar ūdens un mēslošanas līdzekļu maisījumu jāpiepilda vismaz līdz pusei. Atstājiet augu traukā ar šķīdumu apmēram uz stundu, pēc tam izņemiet un ļaujiet tam notecēt.

Šāds barojošais maisījums pilda uzreiz vairākas funkcijas: tas palīdz atbrīvot veco maisījumu, kas pieķēries pie saknēm, kā arī mīkstina pašu augu saknes, lai turpmākās pārstādīšanas laikā tās kļūtu lokanākas un netiktu bojātas. Turklāt šķīdumā esošās vielas palīdz saknēm ātrāk atgūties no stresa, kas rodas, pārliekot tās no viena podiņa citā.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment